Du visar för närvarande European Spallation Source

European Spallation Source

  • Inläggskategori:Uppdrag

BST slutförde i december förra året sprinklerinstallationen i det som förväntas bli den världsledande tvärvetenskapliga forskningsanläggningen – European Spallation Source (ESS) – i Lund. Ett komplext och utmanande installationsuppdrag som tog fem år att utföra. 

European Spallation Source (ESS) är en ny tvärvetenskaplig forskningsanläggning i Brunnshög i Lund, baserat på världens mest kraftfulla neutronkälla. Tretton medlemsländer i Europa kommer att bidra med teknisk utrustning, kompetens och finansiering till den nya anläggningen som förväntas locka tusentals forskare varje år från hela världen. På anläggningen kommer det att bedrivas forskning inom en rad olika vetenskaper såsom medicin, fysik och kemi. Instrumenten vid anläggningen liknar gigantiska mikroskop som gör det möjligt att studera material i detalj.

Skanska och ESS utförde projektet i samverkan där BST var underentreprenör till Skanska. Till en början valde Skanska att ta in två sprinklerleverantörer och lät pröva och betygsätta företagens arbete i termer av dokumentation, säkerhet, budget och tidsplan. Efter betygsättningen övergick det helt till att Skanska valde BST som ensam leverantör av sprinkler. Ett arbete som omfattade installation av 6800 sprinklerhuvuden fördelat på tio byggnader samt byggnation av fem sprinklercentraler med tillhörande vattentankar. BST kommer dessutom att sköta om anläggningen i framtiden genom ett serviceavtal.

– Det här projektet var en stor utmaning med tuffa tidsplaner, millimeteranpassning i ritningarna, dokumentation och möten uteslutande på engelska. Men framför allt var det en ära att medverka i ett projekt som fyller flera viktiga samhällsfunktioner såsom framtagning av nya läkemedel och vaccin, säger Joakim Wikander, projektledare på BST. 

Mark Sisson, installationschef på Skanska, var ansvarig för samtliga installationer i projektet vad gällde el, ventilation, rör och sprinkler.

– Jag tycker verkligen att allt som BST gjorde blev riktigt bra, alltifrån kvaliteten hos installationsteamet till kvaliteten på dokumentationen från projektledaren. De var uppmärksamma, gav råd om projekteringen och höll tidsplanen. BST skulle vara mitt absoluta förstahandsval för framtida projekt, något som mina kollegor på Skanska håller med mig om, säger Mark Sisson. 

Sprinklerinstallationen påbörjades 2016 och blev klar i december 2021. Forskningsanläggningen förväntas vara i full drift i slutet av 2027. 

Har du några frågor eller vill veta mer om projektet? Kontakta:

Joakim Wikander, projektledare
[email protected]
0725-04 81 06