Du visar för närvarande BST installerar högt i trä och vinner mark i Finland

BST installerar högt i trä och vinner mark i Finland

  • Inläggskategori:Uppdrag

BST har nyligen slutfört sitt första projekt utanför Sveriges gränser. I bostadsområdet Sundsberg i Helsingfors har man gjort en storsatsning genom att bygga ett helt höghusområde i trä. BST fick äran att komma till Finland och installera sprinklersystemet i ett sjuvåningshus i området. Projektet avslutades i början av året och leddes av Jens Jessen som vanligtvis arbetar på vår Norrköpingsfilial.

Hur gick det till när BST fick uppdraget i Finland? 

– Jag påbörjade projektet i Finland som VD för SWE Sprinkler, bolaget som sedan blev uppköpt av BST. Byggherren i Helsingfors ville satsa på att bygga just höghus i trä efter att regeringen i Finland ändrade brandskyddsreglerna och höjde gränsen från fyra till åtta våningar. Trähus har de senaste åren blivit väldigt trendigt av miljömässiga skäl, säger Jens Jessen. 

Projektets arbetsteam bestod vidare av fyra montörer från Norrköpingsteamet som samarbetade med finska hantverkare och rörmokare. 

Hur är det att arbeta i Finland till skillnad från i Sverige?

– Det är egentligen inga större skillnader. Jag har dock lagt märke till att när jag kommer till Finland i rollen som arbetsledare blir jag nästan satt på piedestal och man märker att finländare blir imponerade av oss svenskar. I Sverige ställer vi högre krav på ordning och reda och att komma i tid. Den arbetskulturen verkar inte riktigt finnas i Finland på samma sätt. 

Vilken var den största utmaningen med uppdraget? 

– Den största utmaningen var nog det geografiska avståndet och all pendling mellan Sverige och Finland som krävdes. Annars trivs jag superbra i Finland och skapar gärna en framtid där. Kanske blir jag en del av ”BST Finland” en vacker dag.